DEN HAAG - Jongeren van 17 jaar zouden in de toekomst moeten kunnen beginnen met autorijden. Als zij kunnen remmen en sturen, moeten zij onder begeleiding van een ervaren automobilist alvast de weg op kunnen, vindt minister De Boer (Verkeer).

Dat staat in een discussiestuk dat de bewindsman heeft besproken met verkeersorganisaties zoals de ANWB en 3VO, aldus een woordvoerder van De Boer donderdag.

Door jongeren op hun zeventiende onder begeleiding al te laten autorijden, vermindert het aantal verkeersslachtoffers, zo leert de ervaring in het buitenland. Nu halen sommige jongeren binnen een week hun rijbewijs, waarna ze in hun eentje de weg op mogen.

Ongelukken

Uit de statistieken blijkt dat juist in deze fase de meeste ongelukken gebeuren. Om dit te voorkomen, zouden de jonge rijders eerst een tijd onder deskundige begeleiding ervaring op moeten doen. Uit schattingen blijkt dat dit per jaar dertig doden en 1300 ziekenhuisgewonden kan schelen.

Brommers

In het stuk, De Rijbewijsrevolutie, staat tevens dat de leeftijd voor brommerrijden naar 17 jaar wordt opgetrokken.Verhoging van de maximumsnelheid voor brommers van 30 naar 45 kilometer per uur is ook een optie. Nu vinden veel weggebruikers het grote verschil in snelheid tussen brommers en auto's op -kilometerwegen irritant en gevaarlijk.

De invoering van het bromfietscertificaat in 1996 heeft volgens de notitie niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het brommerrijbewijs kost te veel, en dat zou betekenen dat de brommer uit het straatbeeld verdwijnt.

Verder denkt De Boer aan een verplichte ogentest voor oudere bestuurders, een tussentijdse toets bij verlenging van het rijbewijs en invoering van het puntenrijbewijs. Volgens een woordvoerder van de bewindsman moet er nog aan het stuk worden gewerkt, maar is De Boer voornemens de zaken die er nu instaan wel in de praktijk te brengen.