GAZA - Palestijnen hebben vrijdag, ogenschijnlijk uit reactie op kritische opmerkingen van paus Benedictus XVI, een aanslag gepleegd op een kerk in de Gazastrook. Het jeugdcentrum van de Grieks-Orthodoxe Kerk van Gaza-stad raakte lichtbeschadigd, aldus ooggetuigen.

Het kerkgebouw uit de vierde eeuw liep geen schade op door de explosie die zich bij het ochtendgloren voordeed. Moslimleiders in Gaza hebben Palestijnen opgeroepen om vrijdag te protesteren tegen de gewraakte uitlatingen van de rooms-katholieke kerkvorst.

Benedictus legde tijdens een rede in Regensburg, eerder deze week, een verband tussen islam en geweld. Het Vaticaan heeft een verklaring uitgebracht waarin het stelde dat het nooit de bedoeling van de paus is geweest om de islam te beledigen.

Ongelukkig

Voorzitter Ayhan Tonca van het Nederlandse Contactorgaan Moslims en Overheid spreekt vrijdag van "ongelukkige uitspraken" door de paus. Tonca memoreert dat het Vaticaan jarenlang aangegeven heeft de interreligieuze dialoog belangrijk te vinden. Ook in Nederland hebben de moslims en de katholieken en andere religies volgens hem vruchtbare gesprekken.

"Het is niet leuk als er zo over je profeet gesproken wordt", zei de voorzitter. Maar hij verwacht niet dat de uitspraken van de paus tot problemen tussen de moslims en de katholieken in Nederland leiden. "Ik heb begrepen dat het Vaticaan heeft gezegd dat de paus het niet zo bedoeld heeft. Als hij nou nog aangeeft wat hij wel bedoeld heeft, dan verwacht ik dat de kou snel uit de lucht is."