ROTTERDAM - Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft tegen 21 Hells Angels een 'concepttekst' van de tegen hen gerichte aanklacht gestuurd. Dat heeft een woordvoerder van het parket vrijdag laten weten.

De Angels worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, die zich toelegde op het plegen van diverse misdrijven, variërend van afpersing en bedreiging tot handel in wapens en drugs.

Vorig jaar oktober ondernamen politie en justitie de grootste actie ooit tegen de Hells Angels. In de zes over het land verspreide clubhuizen werden met veel machtsvertoon invallen gedaan, 47 Angels en oud-Angels werden gearresteerd.

Vrije voeten

In de drie maanden na de arrestatie kwam alle arrestanten weer op vrije voeten. De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank vond dat het Openbaar Ministerie onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat de verdachten langer in voorlopige hechtenis moesten blijven.

Niettemin hebben justitie en politie het onderzoek gewoon voortgezet. Ook de 26 Angels die nog geen 'concepttekst' hebben ontvangen, blijven verdachte, aldus de woordvoerder.

Moord

Het onderzoek naar de vermeende criminele handel en wandel van de Hells Angels loopt al sinds 2003. In 2004 kwam daar een geruchtmakend onderzoek bij: de moord op drie Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads. Het OM vervolgde het voltallige Nomads-'chapter' voor die drievoudige moord. Vorige week werd tegen twaalf Nomads in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf geëist. Het Nomads-chapter is als gevolg van de moordzaak opgeheven.

President

Volgens internationale kenners van de wereldwijd verspreide Hells Angels zijn Nederlandse Angels, specifiek Amsterdam, leidend voor de motorclub in Europa, ook in criminele zin. Willem van B. werd in 2004 afgezet als 'president' van het Amsterdamse chapter. Hij zou verwikkeld zijn geweest in een door Willem Endstra georganiseerd plan om Willem Holleeder, een geziene gast in het hoofdstedelijke clubhuis, te liquideren. Dit onderzoek loopt nog.

Afpersing

Van B. is ook verdachte in de zaak tegen de Angels als criminele organisatie. Endstra werd in mei 2004 zelf geliquideerd, Holleeder zit sinds eind januari in voorarrest op verdenking van onder meer afpersing.

De rechtszaak tegen de Hells Angels zal pas volgend jaar plaatsvinden.