LEEUWARDEN - De 34-jarige Ricardo B. moet zich dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden verantwoorden, omdat hij zijn zoontje meer dan veertig botbreuken heeft bezorgd.

De vader uit het Friese Burgum zou het kind sinds zijn geboorte op 16 februari 2005 tot en met 19 mei van dat jaar hebben mishandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft de man aangeklaagd voor zware mishandeling met voorbedachten rade onder verzwarende omstandigheden, zo bleek vrijdag uit de dagvaarding.

Kinderbescherming

De advocaat van de verdachte, Henk de Jong, stelt dat het jongetje op last van de Raad voor de Kinderbescherming bij de ouders is weggehaald. De verdachte vader en de moeder zijn nog samen. Volgens De Jong gaat het goed met het kind. "Het ligt heel gecompliceerd, mijn cliënt is geen crimineel. In dit geval spelen er zoveel andere dingen, maar daar kan ik niks over zeggen", aldus de raadsman.

Een woordvoerster van het OM meldt dat het fysieke geweld tegen het kind "in de thuissituatie" is gebruikt. Volgens de woordvoerster had de Raad voor de Kinderbescherming al "bemoeienissen met de familie, waardoor het geweld "vrij snel werd ontdekt.