MOMBASA - Het aantal doden als gevolg van de aanslag op het Paradise Hotel in Mombasa is opgelopen tot vijftien. Drie van de doden zijn Israëliërs. De anderen zijn Afrikanen. Dit heeft de directeur van het hotel gezegd.

Achttien gewonde Israëliërs zijn in een ziekenhuis opgenomen. Ooggetuigen meldden dat de aanslag gebeurde toen net een groep van Israëlische toeristen was aangekomen. Zij bevonden zich in de lobby bij de incheckbalie.

Aanslag opgeëist

Een groepering die zichzelf het Leger van Palestina noemt heeft inmiddels de aanslag opgeëist. In een gefaxte verklaring zegt de tot dusver onbekende groepering dat zij twee groepen aanvallers naar Kenia heeft gestuurd "om de wereld nogmaals de stem van de Palestijnse vluchtelingen te laten horen."

De aanslag is volgens de verklaring bedoeld om "licht te werpen op het zionistische terrorisme op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook." Wie achter de groepering zit, is niet bekend.

Vliegtuig

De nieuwe hotelgasten waren gearriveerd met het vliegtuig dat korte tijd na de aanslag op het hotel met raketten werd bestookt. In het vliegtuig zaten op dat moment 261 mensen die het hotel enige tijd voor de aanslag hadden verlaten.

De Israëlische geheime dienst Mossad is belast met het onderzoek naar de twee aanslagen en met de hulpverlening aan de slachtoffers, zo meldde de Israëlische radio. Vijf vliegtuigen, waaronder vier grote transporttoestellen, vertrekken donderdagmiddag naar Mombasa. Zij hebben hulpverleners aan boord.