WASHINGTON - De Amerikaanse senaatscommissie voor de strijdkrachten heeft donderdag ingestemd met wetgeving die terreurverdachten tijdens hun proces meer rechten geeft dan president George Bush wil. Het wetsvoorstel voorziet niet in de door de regering voorgestelde legalisatie van omstreden, harde verhoormethodes.

Bush bracht eerder op donderdag een zeldzaam bezoek aan Capitol Hill, de zetel van het federale parlement, in een poging steun te vergaren voor de voorstellen die hij vorige week zelf uiteenzette.

De senaatscommissie onder leiding van de Republikein John Warner, doorgaans een loyaal bondgenoot van de president, drukte echter een eigen tegenvoorstel door, dat ook de steun krijgt van de Democratische oppositie.

Een soortgelijke commissie in het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag wel in met Bush' plan om terreurverdachten te laten berechten door militaire rechtbanken. De president wil wetgeving invoeren die dat mogelijk maakt. Eerder deze zomer oordeelde het federale Hooggerechtshof dat dergelijke militaire commissies niet rechtsgeldig waren, een forse domper voor de regering-Bush.

Onverstandig

Ditmaal komt de kritiek ook uit Bush' eigen achterban. Enkele prominente Republikeinse senatoren vinden het onverstandig als de Verenigde Staten hun eigen interpretatie loslaten op de Conventies van Genève, een reeks internationale verdragen uit 1959 over de behandeling van krijgsgevangenen. Het wetsvoorstel van Bush houdt onder meer in dat de inlichtingendienst CIA meer mag tijdens verhoren zonder dat agenten achteraf kunnen worden vervolgd.

Bush wil echter niet dat de Senaat al te veel aan zijn ideeën sleutelt. Hij benadrukte donderdag dat de omstreden verhoormethodes en de door hem voorgestelde manier om terreurverdachten te berechten, essentieel zijn in de strijd tegen het terrorisme. Hij werd tijdens het overleg op Capitol Hill bijgestaan door twee erkende houwdegens uit zijn entourage: vicepresident Dick Cheney en zijn topadviseur en voormalig campagnestrateeg Karl Rove, aldus CNN.

Splijten

De voorzitter van de Republikeinse fractie in de Senaat, Bill Frist, dreigde donderdag de commissie voor de strijdkrachten buitenspel te zetten en Bush' voorstellen direct in stemming te brengen voor de voltallige Senaat. De kwestie dreigt de Republikeinse partij te splijten, minder dan twee maanden voor de tussentijdse verkiezingen waarin de Democratische oppositie hoopt de meerderheid in beide kamers van het parlement te heroveren.

De tegenstanders van Bush' plannen kregen donderdag steun van nog een prominente Republikein. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell schreef in een brief aan senator John McCain, ook een van de critici, dat de regeringsvoorstellen de twijfels in het buitenland over de morele grondslag voor de oorlog tegen het terrorisme verder zullen versterken.