AMSTERDAM - Een deel van de woningen op het Bos en Lommerplein in Amsterdam moet zo snel mogelijk worden gestut. Dat zegt voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren Douwe van Riet donderdag op basis van een conceptonderzoeksrapport.

Woensdagavond werd het plein onverwacht afgesloten voor bewoners. Hierdoor kunnen ze hun huizen niet meer in, om eigendommen op te halen. Volgens Van Riet is naar aanleiding van de plotselinge sluiting besloten om bewoners inzage te geven in het rapport.

Van acuut instortingsgevaar zou geen sprake zijn. "Uit het rapport blijkt dat in een deel van het beton van de vijfde verdieping van het tweede blok geen wapening zit", zegt Van Riet. "Dat wordt nader onderzocht, maar voor de zekerheid worden stutten geplaatst om de veiligheid van de onderzoekers te garanderen." Ook in de constructie van blok vijf zouden fouten zitten, maar daar hoeft niet gestut te worden.

Parkeergarage

Het Bos en Lommerplein werd begin juli ontruimd. Aanleiding was een fout in de constructie van het plein en de parkeergarage daaronder. De gemeente kon de veiligheid van bewoners en winkeliers niet langer garanderen. De meeste van de 96 huishoudens hebben inmiddels een vervangende woning gekregen.

Gedupeerde bewoners kunnen hun huis verkopen aan de projectontwikkelaar, maar veruit de meeste mensen wachten volgens Van Riet op de uitkomsten van het bouwtechnisch onderzoek.