BRUSSEL - Vluchten van de Amerikaanse geheime dienst CIA hebben mogelijk met terreurverdachten aan boord in Spanje tussenlandingen gemaakt. Dat bleek donderdag uit een verklaring van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Moratinos.

Hij benadrukte in een debat met de CIA-commissie van het Europees Parlement echter dat hij geen aanwijzingen heeft voor dergelijke vluchten. Ook hebben de Amerikaanse autoriteiten de Spaanse autoriteiten daarover nooit ingelicht.

Maar Moratinos gaf toe dat de Spaanse jusititie onderzoek doet naar 66 'verdachte' vluchten, die tijdens de afgelopen vijf jaar tussenlandingen maakten op Spaans grondgebied, vooral op Tenerife en Palma de Mallorca.

Een aantal van die vluchten was afkomstig van of op weg naar Guantánamo Bay, Afghanistan, Bagdad of Libië.

Verdrag

Veel van de tussenlandingen in Spanje duurden korter dan drie uur en dan is er volgens het Verdrag van Chicago geen verplichting voor de luchtvaartmaatschappij om gegevens over passagiers of vracht te verstrekken, aldus Moratinos. Hij was er zeker van dat de vliegtuigen die langer dan drie uur op Spaans grondgebied stonden, geen terreurverdachten aan boord hadden.

Europarlementariërs ondervroegen Moratinos donderdag naar aanleiding van de erkenning van president Bush vorige week dat de Verenigde Staten terrorismeverdachten heeft ondervraagd in geheime CIA-detentiecentra buiten de VS. Eerder waren er (onbevestigde) berichten dat dergelijke centra in Polen en Roemenië zouden hebben gestaan en dat de CIA in veel Europese landen tussenlandingen heeft gemaakt met terreurverdachten.

Nederland

In Nederland kreeg minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken woensdag van de Tweede Kamer de opdracht met zijn EU-collega's vrijdag over de CIA-gevangenissen en CIA-vluchten te praten.

Moratinos zei donderdag dat wat hem betreft de EU-ministers tijdens hun vergadering vrijdag in Brussel een gepaste verklaring moeten aannemen waarin ze wijzen op het belang van de mensenrechten en de internationale rechtsorde.