MüNCHEN - Paus Benedictus XVI is donderdagmiddag vertrokken uit zijn geboorteland Duitsland, waar hij een zesdaags bezoek heeft afgelegd. De pauselijke rondreis beperkte zich tot de zuidelijke deelstaat Beieren, waar kardinaal Joseph Ratzinger, die vorig jaar tot paus werd gekozen, heeft gewoond en gewerkt.

Op de luchthaven van München nam minister-president Edmund Stoiber van Beieren afscheid van de kerkleider. Hij bedankte hem voor de impulsen die hij aan het geloof heeft gegeven en zei dat Benedictus "de paus van ons hart geworden" was.

Verbonden

De kerkleider op zijn beurt bedankte de Duitsers voor de hartelijke ontvangst die hem ten deel is gevallen. Hij blijft "diep verbonden" met de inwoners van Beieren. Benedictus sloot af met een zegen die hij aan de eerste strofe van het Beiers volkslied ontleende: God met jou, jij land van Beieren.

Zwaarder

Voor hij Duitsland verliet, ontmoette Benedictus donderdagochtend in de kathedraal van Freising priesters en diakens uit het aartsbisdom München-Freising, waarvan hij van 1977 tot en met 1982 aartsbisschop was. Hij erkende dat het werk van katholieke geestelijken door het priestertekort steeds zwaarder wordt, maar zei geen recept voor een oplossing te hebben. De paus liet de rede die hij had voorbereid achterwege en richtte zich improviserend tot de geestelijken in de kathedraal.

Ratzinger werd samen met zijn broer Georg en 42 anderen op 29 juni 1951, de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus, in de kathedraal van Freising tot priester gewijd.