LONDEN - De sjiitische verzetsbeweging Hezbollah heeft oorlogsmisdaden begaan toen het doelbewust Israëlische burgers onder vuur nam. Dat oordeelde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

De militante verzetsbeweging vuurde bijna 4000 raketten af richting Noord-Israël, waardoor 43 mensen om het leven kwamen. Honderdduizenden Israëliërs moesten wekenlang in schuilkelders verblijven of zochten hun toevlucht in veiliger delen van de Joodse staat. Een kwart van de raketten kwam terecht in bewoonde gebieden, blijkt uit het rapport 'Onder vuur'.

"Het feit dat ook Israël ernstige schendingen heeft begaan, rechtvaardigt de schendingen van Hezbollah niet. Burgers mogen niet de prijs betalen voor onrechtmatig gedrag van een van beide kanten", zei de secretaris-generaal van Amnesty International, Irene Khan.

Bestraft

De mensenrechtenorganisatie beschuldigde Israël vorige maand van "buitenproportioneel en nietsontziend geweld" tegen Libanese burgers. Amnesty eiste donderdag opnieuw dat oorlogsmisdaden worden bestraft. "Gerechtigheid is dringend nodig om respect voor het oorlogsrecht af te dwingen. Dat betekent dat de daders van oorlogsmisdaden ter verantwoording moeten worden geroepen en dat de slachtoffers schadeloos moeten worden gesteld."