RIJSWIJK - Niet meer dan een kwart van de jongeren (23 procent) voelt zich aangesproken door voorlichtingscampagnes van de overheid over zaken als veilig vrijen of geweld op straat. Dat bleek donderdag uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Sanoma Uitgevers Young onder ruim 1000 jongeren tussen 15 en 19 jaar.

Van hen vindt 78 procent het goed dat de overheid dergelijke campagnes uitvoert. Veel ondervraagden denken dat de overheid medeverantwoordelijk is om hen op hun gedrag aan te spreken. Een op de vier ziet juist geen rol voor de overheid weggelegd en vindt het een verantwoordelijkheid voor zichzelf en de ouders.

Ook vinden veel jongeren de overheid "ongeloofwaardig en te soft" in de aanpak van bijvoorbeeld criminaliteit. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat slechts twee op de tien jongeren het goed zouden vinden als ze vanaf hun 16e jaar al mogen stemmen bij landelijke verkiezingen. De rest heeft andere interesses dan politiek en vindt zichzelf te jong om te kunnen stemmen.

Seks

Een meerderheid (57 procent) wil zelf kunnen bepalen of ze seks hebben met een meerderjarige als ze 16 jaar zijn. En 62 procent wil zelf beslissen of ze seks hebben met een minderjarige. Omdat de meeste ondervraagden zelf minderjarig zijn, ligt seks met een leeftijdgenoot voor hen voor de hand.

Alcohol

Van de ondervraagden vindt 45 procent dat ze vanaf hun 16e jaar moeten kunnen beslissen of en hoeveel alcoholhoudende drank ze gebruiken. Anders dan bij alcoholgebruik is het zelf beslissen over drugs minder een onderwerp van discussie onder jongeren.