AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlanders is het oneens met de uitspraken van minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) over mogelijke invoering van de sharia. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Maurice de Hond.

Bijna zeventig procent van de Nederlanders is het oneens met de uitspraken van de minister over de islamitische wetgeving. Als het aan de bevolking ligt, moet een partij worden verboden die pleit voor de invoering van de sharia.

Meerderheid

Donner zegt in het woensdag verschenen boek 'Het land van haat en nijd' dat hij invoering van het islamitisch recht geen probleem vindt als tweederde van de Nederlandse bevolking daar voorstander van is. "De meerderheid telt. Dat is nou juist de essentie van democratie."

De bewindsman ontkende na Kamervragen dat hij voor invoering van de sharia is. Hij stelde dat het een puur theoretische stelling was. Donner benadrukt dat hij 'geen enkel misverstand wil laten bestaan over het feit dat hij een sharia in Nederland afkeurt'.

In de sharia staan onder meer richtlijnen voor zeden. Tevens is het strafrecht erin geregeld. De sharia is van kracht in ongeveer vijftig landen.