MONTREAL - Een schietpartij heeft woensdag in een middelbare school in de Canadese stad Montreal aan twee mensen het leven gekost. Negentien mensen zijn gewond geraakt, van wie acht in kritieke toestand verkeren. De precieze toedracht is onduidelijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een gewapende jongeman opende in de kantine van Dawson College lukraak het vuur, meldden ooggetuigen. Kort daarop werd de schutter door agenten doodgeschoten. In het ziekenhuis overleed later een vrouw van rond de twintig aan haar verwondingen.

Identiteit

Volgens de politiechef van Montreal, Yvan Delorme, handelde de man alleen en is het motief nog onbekend. Het gaat om een 25-jarige man die geboren is in de provincie Québec en in Montreal woonde. Luitenant François Doré van de politie van Québec zei tegen de zender CBC dat de identiteit van de man voorlopig niet bekend zal worden gemaakt.

Hanenkam

Studenten verklaarden dat de schietpartij rond lunchtijd gebeurde. Ooggetuigen vertelden CBC dat ze een lange dunne man met een hanenkam en gekleed in een zwarte regenjas de kantine zagen binnenkomen die vervolgens in het wilde weg begon te schieten. De schutter schoot vermoedelijk met een kalashnikov. Honderden studenten ontvluchtten daarop het gebouw.

"Hij had een steenkoude blik op zijn gezicht. Hij begon zomaar te schieten", zei student Soher Marous tegen de BBC. Andere studenten vertelden dat de schutter doodsbange leerlingen achtervolgde door de gangen. De politie was al na drie minuten ter plaatse. Honderden agenten zetten het gebied af en doorzochten de school en de naaste omgeving.

De Canadese premier Stephen Harper omschreef de schietpartij als "een lafhartige en zinloze daad van geweld". Burgemeester Gerald Tremblay van Montreal noemde het een "zeer ongelukkige gebeurtenis", maar ook een "geïsoleerd incident".

Schietpartij 1989

De gebeurtenis roept herinneringen op aan een andere schietpartij in de stad. Op 6 december 1989 schoot de eveneens 25-jarige Marc Lepine in de école Polytechnique veertien vrouwen dood voordat hij zichzelf het leven benam. Hij schreeuwde "feministen te haten".

Dawson College is een school in het centrum van Montreal, de tweede stad van het land. De school telt ongeveer 10.000 leerlingen in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. Dawson College is een zogeheten Collège d'enseignement général et professionel, een onderwijsvorm die tussen het middelbaar en wetenschappelijk onderwijs zit.