AMSTERDAM - Vele honderden belangstellenden hebben donderdag in het West-Indisch Huis in Amsterdam afscheid genomen van Boudewijn Büch. Tussen half elf en twaalf uur kreeg het publiek daar de gelegenheid om de schrijver, televisiemaker en verzamelaar een laatste eer te bewijzen. Na de publieke herdenking wordt hij in stilte begraven. Büch overleed zaterdag in zijn huis aan een hartstilstand. Hij werd 53 jaar.

Voor de ingang trotseerden fans zichtbaar aangedaan de regen voordat ze het West-Indisch Huis aan de Herenmarkt binnen konden gaan. "Hij kon zo mooi vertellen, ik vond hem zo lief en hing aan zijn lippen als hij sprak", zo zegt H. van Amsterdam die voor de herdenking uit Den Haag naar de hoofdstad kwam. Ook de 21-jarige A. Classen had veel bewondering voor Büch: "Ik las zijn boeken op de middelbare school en keek vaak naar zijn programma's. Zijn manier van spreken trok me wel."

Collega dichter-schrijver Diego Benimeli uit Arnhem ontmoette Büch drie tot vier keer: "We hadden veel overeenkomsten maar hij had zijn eigen stijl en manier van verhalen vertellen. Hij is een van de weinigen die poëzie toegankelijk kon maken voor een groot publiek."

J. Ribberink komt na het afscheid in tranen naar buiten. "Ik ben een groot bewonderaar. Ik keek heel veel naar zijn reisprogramma's. Hij wist altijd weer je interesse op te wekken, ook als het onderwerp je niets leek. Ik kan nog steeds niet geloven dat hij dood is. Hij is veel te vroeg gestorven."

Persoonlijke boodschap

Naast de gesloten houten kist lagen veel bloemen, knuffels, brieven en een schilderij van Büch. Op linten aan een groot bloemstuk staat: 'Allerliefste broer, dag schat van me. Wat ben ik trots op je, Menno.' In plaats van een condoleanceregister lagen er velletjes wit papier waarop mensen een persoonlijke boodschap konden schrijven.