ZWOLLE - Een 7-jarig jongetje heeft anderhalf jaar lang twee klasgenootjes bij een openbare basisschool in Zwolle seksueel misbruikt. Dat meldt basisschool De Werkschuit woensdag.

De jongen zou de twee meisjes stelselmatig misbruikt en met de dood bedreigd hebben. Een betrokken ouder laat aan De Stentor weten dat het jongetje ondanks zijn jonge leeftijd "enorm intimiderend" en "heel dwingend en agressief" is.

Zo zou het knaapje zijn slachtoffers tot aan de wc hebben gevolgd. "Vervolgens kroop hij onder de deur door en sloeg dan toe", zo zegt een van de ouders in de krant.

Schooltijd

"Dat is iets wat je als ouders en school nooit hoopt mee te maken en zeker ook niet verwacht", zei directeur Henk Norder. Norder is als directeur van Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio verantwoordelijk voor alle 29 openbare basisscholen in en rond Zwolle. De jongen zou in groep 2 zijn begonnen met het misbruiken van twee even oude meisjes uit zijn klas. Hij zou dat onder en na schooltijd hebben gedaan.

In juni vertelde een van de twee meisjes een leerkracht er voor het eerst over. De schoolleiding lichtte daarna de ouders van de kinderen in de klas in. De school schakelde ook de hulpverleningsinstanties Riagg, Bureau Jeugdzorg en De Kern in.

Inspectie

Verder werd de Onderwijsinspectie op de hoogte gebracht. Een woordvoerder van de inspectie bevestigt dat gesprekken met de school zijn gevoerd, maar wil niet ingaan op de inhoud. De inspectie neemt vooralsnog geen maatregelen.

Na de zomervakantie was de jongen aanvankelijk geschorst. Hij gaat nu weer naar school, maar hij zit in een andere klas dan de twee meisjes. Een deel van de ouders zou willen dat de jongen van school wordt gestuurd.

Toezicht

De school zegt maatregelen te hebben genomen om het toezicht te verscherpen. Ook wil de school dat de leerkrachten getraind worden op omgaan met signalen van seksueel misbruik.