KABUL - Minister Henk Kamp van Defensie heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Tarin Kowt. Het was het tweede bezoek van de bewindsman aan het Nederlandse kamp in de Afghaanse provincie Uruzgan. Eerder bezocht hij Kamp Holland toen het nog werd opgebouwd.


Foto: Carlo Berkers l Het was het tweede bezoek van de bewindsman

De minister wilde weten hoe de zaken verlopen sinds de overdracht begin augustus van het commando van de Amerikanen aan de ISAF, de troepen van de NAVO.

Ook had hij op de basis voor het eerst een gesprek met de Afghaanse gouverneur Munib. Die sprak volgens de woordvoerder van Kamp zijn waardering uit voor het werk dat de Nederlandse militairen in Uruzgan doen en voor het feit dat de veiligheid is verbeterd sinds de Nederlanders er zijn.

Kabul

Kamp is inmiddels in de Afghaanse hoofdstad Kabul aangekomen, waar hij ongeveer honderd Nederlandse militairen, onder wie vliegers van de F-16 en de Hercules, heeft gedecoreerd met een NAVO-herinneringsmedaille. Die krijgen militairen als zij meer dan drie maanden op missie zijn. Ook stond de minister stil bij het verongelukken van drie militairen die waren gestationeerd op Kabul.

Kamp zal in Kabul ook nog een gesprek hebben met zijn Afghaanse ambtgenoot Wardak. De Nederlandse bewindsman zal nog eens benadrukken dat ook Afghanistan voldoende troepen voor politie en leger moet leveren om aan de wederopbouw in het land bij te dragen.

Bagdad

Op de heenweg ging Kamp dinsdag ook nog langs bij de vijftien Nederlandse militairen die in de Iraakse hoofdstad Bagdad zitten. Zij maken deel uit van de NAVO-trainingsmissie die hoge officieren van het Iraakse leger voorbereidt op een krijgsmacht in een democratische samenleving.

Het was de eerste keer dat Kamp deze eenheid bezocht in de internationale zone in het centrum van Bagdad.