AMSTERDAM - Door vliegtuiggeluid slapen tienduizenden omwonenden van Schiphol onrustiger dan normaal. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van TNO, dat onderdeel is van de Gezondheidskundige Evaluatie Schiphol (GES).

Voor het onderzoek zijn 418 mensen in vijftien woongebieden rondom de luchthaven gedurende elf nachten gevolgd. Zij vertegenwoordigen ruim twee miljoen omwonenden in een gebied van 55 bij 55 kilometer rondom Schiphol. Van hen slaapt bijna 7 procent onrustig, van wie de helft (ongeveer 72.000) door vliegtuiggeluid.

5 procent

Het aantal mensen met meer dan vijf gezondheidsklachten is 5 procent (110.000) hoger dan bij mensen waar 's nachts geen vliegtuigen passeren. Naar schatting 3900 mensen gebruikt slaapmiddelen die ze zonder vliegtuiggeluid niet zouden gebruiken.

Het geluid van een overkomend vliegtuig blijkt de kans op motorische onrust (bewegen) tijdens de slaap te vergroten. Die onrust begint al toe te nemen als in de slaapkamer het geluidsniveau van een vliegtuig 32 decibel is.

Even wakker

Mensen die nabij het vliegveld wonen, reageren vaak minder sterk als een vliegtuig passeert, maar slapen daarentegen 's nachts wel minder goed. Ook blijkt dat mensen op het moment dat een toestel overvliegt vaker even wakker worden dan anders.

Deeelnemers tot 45 jaar gebruiken weinig slaapmiddelen. Ouderen nemen wel vaak iets in om beter te slapen. Normaal is dat onder -jarigen ongeveer 5 procent, bij mensen waar vliegtuigen overkomen is dat 17 procent. Ook voelen mensen die veel last hebben van vliegtuiggeluid zich 's ochtends vaak slaperiger en duurt het langer voordat ze inslapen.

Laatste uurtje

De helft van de deelnemers staat 's ochtends later op dan 07.00 uur, terwijl vanaf 06.00 uur het vliegverkeer een stuk drukker wordt. Daardoor draagt het vliegverkeer in dat uur aanzienlijk bij aan de verstoring van de slaap.

Het doel van de GES is inzicht krijgen in de gezondheidstoestand van mensen die in de omgeving van Schiphol wonen. Ook willen de opdrachtgevers, de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en van Verkeer en Waterstaat, weten of er een relatie is tussen mileubelasting door de luchtvaart en gezondheidsproblemen.