OISTERWIJK - Peter R. de Vries is woensdag aan het eind van de ochtend in Oisterwijk gearresteerd. De misdaadverslaggever wilde in Brabant een politieagent en de korpsleiding confronteren met zijn bevindingen over discutabele contacten van de agent met hoogbejaarde vrouwen, aldus de redactie van De Vries' programma.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie bevestigde woensdagmiddag dat het gaat om De Vries en een 42-jarige medewerker, die op de Staalbergven in Oisterwijk even voor het middaguur werden aangehouden. Daar waren agenten van de politie Oisterwijk bezig met teambuilding.

Een woordvoerder zegt dat de misdaadverslaggever tot drie keer toe weigerde in te gaan op het verzoek van de eigenaar om het particuliere terrein te verlaten. Hij en zijn collega zijn daarna aangehouden voor erfvredebreuk.

Vervolg

De presentator werd overgebracht naar een politiebureau in Tilburg. Hij is daar verhoord en ongeveer twee uur later vrijgelaten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Politie en justitie beslissen later over het vervolg. De programmamedewerker is eveneens verhoord en mocht daarna ook gaan.

Peter R. de Vries noemt de reactie van de politie "overtrokken". "Ik was op een openbaar toegankelijk terrein. Geen slagbomen, pasjes of hekken. Toen ik de agent met onze bevindingen wilde confronteren, kwamen er vrijwel meteen collega's bij die ons het verder praten niet toestonden en op zeker moment riepen: u bent gearresteerd." De Vries verbaasde zich over de snelheid waarmee drie politieauto's uit Tilburg hen kwamen halen.

Prettig

"Het riekt naar machtsmisbruik. Als wij een burger met iets confronteren, is er ook altijd wel iemand die dat niet prettig vindt, maar de politie schiet dan niet te hulp."

Eind mei besteedde de televisiemaker ook aandacht aan twee erfenissen die de agent van de politie Oisterwijk onder verdachte omstandigheden zou hebben ontvangen. Hij zou als politieman in contact zijn gekomen met de vrouwen. Daarna bouwde hij een vertrouwensrelatie op en dankte hieraan vervolgens een lucratieve nalatenschap.

Uitzending

De eerste uitzending leverde zoveel reacties op dat De Vries besloot nogmaals aandacht aan de kwestie te besteden. Dit zal binnenkort, "al dan niet met een reactie van de agent", te zien zijn bij het SBS-programma.