PATERSWOLDE - Een groep van 26 leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde reist zaterdag af naar Zuid-Afrika om de zonsverduistering op 4 december te bekijken.

De totale zonbedekking is het best te zien in de buurt van het Kruger Park. Dat heeft voor de verwachte toeloop van vele tienduizenden eclipsjagers een speciaal programma opgesteld.

De zonsverduistering is dit jaar gedurende 1,5 minuut te zien in Zuid-Afrika en ongeveer 30 seconden in Australië. De KNVWS gaf de voorkeur aan Afrika, niet alleen wegnse de langere duur, maar ook omdat de zon daar tijdens de verduistering al hoog aan de hemel staat.

Het Kruger Park heeft speciaal voor de amateur-astronomen tijdelijke campings ingericht. De nacht voor de verduistering is het bij wijze van uitzondering toegestaan met voertuigen door het park te reizen. Ook gaat het park eerder dan normaal open. Eclipsliefhebbers moeten vervolgens weer tot 29 maart 2006 wachten tot de volgende verduistering, afgezien van een zonsverduistering op 23 november 2003 in Antartica. De KNVWS is sinds 1901 een vereniging voor amateur-astronomen. Zij heeft enkele duizenden leden.