MOERDIJK - De chemische lading van het schip Probo Koala had ten minste op één plek in Nederland verwerkt kunnen worden. Een woordvoerder van Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) zei woensdag een offerte te hebben gemaakt en te hebben aangegeven de lading te willen en kunnen verwerken.

Een schadelijk gif aan boord van het schip werd in augustus gedumpt in de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Ten gevolge daarvan overleden in Ivoorkust zes mensen. Duizenden mensen liepen vergiftigingsverschijnselen op.

Volgens de huurder van het schip, Trafigura, werd dezelfde lading afval eerder aangeboden in de haven van Amsterdam. Omdat verdere bewerking nodig was en dit te veel tijd en geld zou kosten, besloot Trafigura het elders te laten verwerken.

Stankoverlast

ATM maakte de offerte op verzoek van Amsterdam Port Services (APS). De afvalstof uit de Probo Koala zou in juli aan dit bedrijf worden overgedragen. Die overdracht veroorzaakte een dusdanige stankoverlast, dat de operatie werd gestaakt en de afvalstof werd teruggepompt. Het schip vertrok vervolgens naar Estland.

APS liet woensdag weten in totaal vier afvalverwerkers om een offerte te hebben gevraagd. Daartoe stuurde APS monsters naar de verschillende bedrijven. Op basis van dat monster gaf ATM aan de klus te willen doen. "Het ging om afval dat in een gesloten systeem verwerkt moet worden. ATM heeft zo'n systeem. Maar de eigenaar van de lading vond kennelijk de prijs te hoog", aldus de ATM-woordvoerder.

Ook Afval Verwerking Rijnmond (AVR) kreeg een monster, maar adviseerde de lading elders in Europa bij een gespecialiseerd bedrijf te laten verwerken.

Zwavel

Trafigura liet vorige week weten dat het afval bestond uit olieresten vermengd met caustic soda. Dat laatste middel wordt gebruikt bij het schoonmaken van tanks als een lading is gelost. De woordvoerder van ATM wilde woensdag niet zeggen welke stoffen er precies in het monster zijn gevonden, maar bevestigt dat er inderdaad olie en caustic soda in zat. Volgens de woordvoerder zaten er in het monster "ook andere componenten, zoals zwavel.

Olie kan van nature heel zwavelhoudend zijn." Het goedje dat in Abidjan werd gedumpt, zou volgens Trafigura alleen bij inademing van grote hoeveelheden dodelijk zijn. AVR wilde niets zeggen over de inhoud van het monster.