ARNHEM - NOCNSF komt met een zwarte lijst met ontuchtplegers in de sportwereld. Een woordvoerder van de sportkoepel bevestigde woensdag een bericht van die strekking in het AD. Hij kon nog niet zeggen wanneer de maatregel in zal gaan.

NOCNSF heeft de afgelopen jaren zijn uiterste best gedaan om seksuele intimidatie door trainers en begeleiders aan te pakken. Er zijn daartoe inmiddels 25 vertrouwenscontactpersonen aangesteld die slachtoffers, ouders en sportverenigingen begeleiden en ondersteunen. In 2005 kwamen er vier à vijf meldingen van seksuele intimidatie per maand binnen bij een speciaal daartoe ingesteld meldpunt.

"Het registratiesysteem ontuchtplegers in de sport, in de volksmond zwarte lijst, is onderdeel van een breed pakket preventiemaatregelen dat onderdeel moeten worden van het bonds- en verenigingsbeleid", liet de woordvoerder weten.

Legalisatie

Wanneer de maatregelen ingevoerd worden, is nog onduidelijk. Met vijftien sportbonden worden de maatregelen nu opgesteld. "We zijn nu bezig met de voorbereiding van de aanvraag van legalisatie door het college bescherming persoonsgegevens." Ook de bonden moeten dan nog akkoord gaan.