DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Defensie wordt donderdag door diverse politieke partijen op het matje geroepen in verband met de slechte beveiliging van militaire objecten in Nederland. Dat meldt Metro woensdag.

Een verslaggever van dit dagblad wist in de nacht van maandag op dinsdag het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam binnen te dringen en in een militair voertuig plaats te nemen.

Pas nadat hij al geruime tijd had rondgelopen en opzichtig voor enkele beveiligingscamera's had gestaan, werd hij aangehouden en overgeleverd aan de Koninklijke Marechaussee. "De man is aangehouden en na verhoor door de marechaussee vrijgelaten", liet een KMAR-woordvoerder weten.

Wapens

Defensie wijst er op dat Kattenburg geen operationele basis is en dat op het complex werving en selectie en audio- en visuele aangelegenheden plaatsvindt. Ook was tijdens de inbraak van de journalist geen gevoelige informatie voor handen, noch waren wapens aanwezig.

Kattenburg was na de moord op filmmaker Theo van Gogh in 2004 korte tijd de schuilplaats van het bedreigde en zwaar beveiligde VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Dit nieuws is voor PvdA-Kamerlid Luuk Blom en Geert Wilders reden om de minister ter verantwoording te roepen. VVD-defensiespecialist Van Baalen wil dat Kamp met een integraal beveiligingsplan komt.

Overleg

Kamp kan op dit moment nog niet reageren, omdat hij niet in Nederland is. Volgende week vergadert de Tweede Kamer tijdens een gepland overleg over de beveiliging van militaire objecten.