DIYARBAKIR - Elf mensen, onder wie zeven kinderen, zijn dinsdag in de Zuidoost-Turkse stad Diyarbakir omgekomen door een bomexplosie. Zeker veertien anderen raakten gewond, aldus de autoriteiten van deze voornamelijk door Koerden bewoonde stad. De explosie vond plaats in een stadspark in de arme wijk Baglar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In het park bevinden zich veel drukbezochte theehuizen. Ramen in de directe omgeving werden vernield. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog door niemand opgeëist.

De nieuwszender CNN-Turk meldde dat de bom op afstand tot ontploffing was gebracht, vermoedelijk met een mobiele telefoon.

Aanslagen

De afgelopen weken zijn door aanslagen in Turkije al twaalf mensen omgekomen. De Koerdistan Vrijheid Haviken (TAC) heeft gezegd achter deze aanslagen te zitten. De beweging waarschuwde vorige week op haar website dat het "Turkije zou veranderen in een hel".

Het zuidoosten van Turkije is al 22 jaar het toneel van een Koerdische opstand die al 37.000 levens heeft geëist. De separatistische Koerdistan Arbeidersbeweging (PKK), waarmee de TAC banden heeft, heeft de strijd dit jaar na een langdurig bestand weer opgepakt.

De bom in Diyarbakir explodeerde op het moment dat de Amerikaanse generaal b.d. James Ralston in Ankara arriveerde voor overleg over de mogelijkheden om de PKK in toom te houden. De PKK heeft bases in het noorden van Irak en Turkije eist al langer dat hiertegen wordt opgetreden.