LELYSTAD - Officier van justitie S. Buis heeft dinsdag in Lelystad drie jaar celstraf en acht jaar rijontzegging geëist tegen twee automobilisten (24 en 25 jaar oud). Tijdens hun straatrace op het Creilerpad in Creil (Noordoostpolder) op 10 juni dit jaar kwam door een ongeval een achttien dagen oude baby om het leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens justitie is er sprake van doodslag, omdat de twee mannen, A. J. en R. W., tijdens de wedstrijd bewust de kans hebben aanvaard dat er doden zouden vallen. De twee racers staan ook terecht voor poging tot doodslag op de moeder en haar twee jaar oude zoontje.

De moeder raakte zwaargewond bij het ongeval. Dat gebeurde vlak voor haar woning aan het Creilerpad. Ze wilde oversteken, maar zag de auto's "als monsters" op zich afkomen. J. botste tegen de moeder en de kinderwagen met baby.

Toeren

De verdachten uit Creil en Emmeloord ontkenden ter zitting dat ze bezig waren met een wedstrijdje. "Een beetje toeren", noemde J. het. Tegenover de politie hadden ze wel toegegeven dat ze die zomerdag uitprobeerden wie de snelste auto had.

Hun advocaten bepleitten vrijspraak, omdat volgens hen de mannen nooit de opzet hadden om iemand dood te rijden. De twee zijn overigens enkele weken geleden al vrijgelaten uit voorarrest, na een beslissing van het gerechtshof.

De rechtbank doet op 26 september uitspraak.