ANTWERPEN/BRUSSEL - In Antwerpen zijn woensdag opnieuw rellen uitgebroken. Jonge allochtonen gingen na een gebedsbijeenkomst in een moskee de straat op. De Vlaamse radio had het aanvankelijk over driehonderd betogers, maar bracht dat aantal later terug tot een honderdtal, die met stenen gooiden. Een cameraman van een regionale televisiezender raakte lichtgewond.

De massaal te hulp geroepen politie drong de jongeren terug naar de moskee. Met een helikopter hield ze een oogje in het zeil. De politie verrichtte circa negentig arresties. Ook woensdagavond was het in de stad nog onrustig.

'Rondhanggedrag'

Een politiewoordvoerder klaagde eerder over "vervelend rondhanggedrag" van jongeren in dezelfde buurt in de deelgemeente Borgerhout, waar dinsdagavond rellen waren. De aanleiding daarvan was de dood van een jonge Marokkaan die door een oudere Belg was doodgeschoten.

Diens motief is voor justitie nog steeds onduidelijk, maar voor de allochtone gemeenschap en ook volgens de familie van het slachtoffer gaat het om een racistische moord.

Oproep

De broer van het slachtoffer heeft met het stadsbestuur en de vereniging van moskeeën in Antwerpen woensdag echter iedereen opgeroepen tot rust en kalmte, zodat de familie van het slachtoffer de kans krijgt om het drama te verwerken. Vrijdag is er een grote begrafenisplechtigheid voorzien in een plaatselijke sporthal.

'Geen racistische moord'

Burgemeester Detiège gelooft niet in een racistische achtergrond. De familie van het slachtoffer woont al sinds 1973 in Antwerpen en heeft nog nooit problemen gehad. Met wethouder Grootjans (Veiligheid) prees zij de vader van het slachtoffer, die dinsdag al relschoppers probeerde te bedaren.

Straatgeweld

Grootjans viel uit naar de Arabisch-Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah. "Een kleine groepering maakt misbruik van de situatie om op te roepen tot straatgeweld." Procureur Lijsebeth zei dat een racistische aanslag niet wordt uitgesloten, maar dat daar nog geen bewijzen voor zijn.

Vlaams Blok

Het extreemrechtse Vlaams Blok wil een speciale zitting van de gemeenteraad op 5 december. Zij wil dat niet vanwege de rellen, maar omdat de AEL sinds kort de politie in Antwerpen volgt.

Blok-voorman Filip Dewinter wil dat de raad de politie opdracht geeft elke burgerpatrouille aan te houden en proces-verbaal op te maken wegens overtreding van de wet op privé-milities.

Volgens Dewinter ziet het Blok af van een protestbijeenkomst op december tegen de bouw van een moskee "omdat we geen olie op het vuur willen werpen". Hij betoonde zijn medeleven met de nabestaanden van het slachtoffer.