AMSTERDAM - Dr 64-jarige 'horrortandarts' uit Gouda heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken en een boete van 750 euro gekregen. De rechtbank in Rotterdam achtte dinsdag bewezen dat hij tanden en kiezen heeft getrokken van mensen, terwijl hij werkverbod had gekregen van het Medisch Tuchtcollege.

Volgens de rechter is niet gebleken dat de man met ondeugdelijk materiaal heeft gewerkt en de kwaliteit van zijn werk onder de maat was.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 750 euro tegen de man. Ook vroeg het OM om verlenging van het beroepsverbod met een half jaar. Dat werd eerder al voor een jaar opgelegd door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Officier van justitie Marjolein van Eijkelen stelde 'visioenen van een horrorfilm' te hebben gekregen tijdens het lezen van het dossier. Zo trok de Gouwenaar in de behandelkamer van de Rotterdamse kunstgebitten-aanmeter Dente Belli begin vorig jaar zonder de juiste verdoving patiënten al de tanden en kiezen uit de mond. Een andere patiënt meldde door de kaakchirurg nabehandeld te zijn, na bij de tandarts onder het mes te zijn geweest.

Chaos

Ook de behandelkamer en de uitrusting van de gewezen arts voldeden 'geenszins' aan de huidige medische maatstaven, stelde het OM. De verlichting was onvoldoende, de medicijnen waren verlopen en de patiëntenstoel was antiek. Bovendien zou de administratie een 'chaos' zijn geweest.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg trof de tandarts begin vorig jaar aan tijdens een onderzoek in de kliniek. Dat gebeurde nadat was gebleken dat van daaruit een factuur was verstuurd door een arts die al was overleden. Ook toen mocht de man uit Gouda zich al niet als tandarts uitgeven, maar 'het trekken van tanden en kiezen is het mooiste wat er is', verklaarde hij later voor de rechter. Daar stelde hij ook niets te hebben geweten van een schorsing.