DEN HAAG - Tweede Kamerlid Gerard van As stapt toch per direct uit de Tweede Kamer. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt. Zijn zetel komt ter beschikking van de LPF, waarvoor Van As in 2003 in het parlement kwam.

Kort geleden stapte hij na ruzie binnen de LPF over naar de Groep Nawijn, maar na een conflict met lijsttrekker Hilbrand Nawijn besloot Van As maandag als eenmansfractie door te gaan. "Ik laat mij niet uit de Tweede Kamer wegjagen", zei hij toen. Hij was wel al van plan na de verkiezingen op 22 november sowieso de Kamer te verlaten.

Van As heeft nu toch besloten meteen te vertrekken. LPF-fractievoorzitter Mat Herben respecteert zijn besluit en noemt de stap dinsdag "politiek zuiver".

Kandidatenlijst

Het conflict dat Van As maandag met Nawijn kreeg, ging over de kandidatenlijst van de nieuwe Partij voor Nederland. Nawijn voert die aan en kondigde aan dat Van As geen hoge plaats zou krijgen.

Van As beweerde echter meteen dat hij ook tegenover Nawijn al had aangegeven dat hij helemaal niet op de lijst wilde. Boos stapte hij vervolgens op.