DEN HAAG - Zeker vijf partijen hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de kieslijst van de Tweede Kamerverkiezingen in november. Dat meldt een woordvoerder van de Raad van State dinsdag. De bezwaren gaan onder meer over de namen op de kieslijst van het Ad Bos Collectief en de Lijst Pim Fortuyn, als 'Fortuyn'.

Het bedrijf ABC Topmarketing uit Holten is het niet eens met de naam van de partij van oud-klokkenluider Ad Bos. Hij staat ingeschreven als het Ad Bos Collectief. Afgekort zou dat ook ABC zijn.

Tom van Asten, directeur van ABC Topmarketing, vreest reputatieschade. "We willen op geen enkele manier geassocieerd worden met de problemen in de bouwsector."

ABC

De bedrijven ABC Vastgoed en ABC Participaties zouden zich volgens Van Asten bij hem hebben gevoegd in de zaak. Hans Boer, voorzitter van het Ad Bos Collectief, maakt zich geen zorgen omdat ABC Topmarketing geen politieke partij is. "Bovendien heten wij geen ABC, maar Ad Bos Collectief. We gebruiken die afkorting niet."

Marten Fortuyn

Vrijdag werd al bekend dat de broer van de vermoorde Pim Fortuyn, Marten, bezwaar heeft tegen het gebruik van alleen 'Fortuyn' op de kieslijst door de LPF. Marten Fortuyn heeft een woordmerk op 'Fortuyn' bij het Benelux Merkenbureau. De broer van de vermoorde politicus zegt dinsdag dat hij een bezwaarschrift heeft opgestuurd naar de Raad van State. Een woordvoerder van de instantie bevestigt het contact met Fortuyn, maar kan nog niet zeggen wanneer zijn zaak wordt behandeld.

Ook de Haagse ondernemer Jos Hendriks stelt alsnog beroep in tegen de afwijzing van zijn partij Ons Fortuyn door de Kiesraad. Hij trok zijn beroep vrijdag eerst terug na contact met Marten Fortuyn over diens zaak. "Voor de zekerheid doe ik nu toch mee."

11 september

Daarnaast tekent de Partij van de Waarheid bezwaar aan bij de Raad van State. De oprichters ondersteunen complottheorieën rond de aanslagen van 11 september. De partij zou volgens de Kiesraad vergeten zijn een aanduiding aan te geven waarmee het geregistreerd wil staan op de kieslijst. "De Partij van de Waarheid is hierover zeer ontstemd, vooral omdat de aanduiding wel degelijk duidelijk is gemaakt", schrijft de partij op internet.

Ook de partij VPP-Mongo protesteert bij de Raad van State tegen een afwijzing door de Kiesraad. "Door alle haast die er gemaakt wordt, maakt de Kiesraad grote fouten", stelt de Groningse voorzitter Carlos-Francois Lens van VPP-Mongo. Volgens hem beweert de raad ten onrechte dat een machtiging niet is ontvangen. "Mijn notaris heeft dat persoonlijk doorgestuurd." VPP-Mongo streeft naar een vertegenwoordiging van maatschappelijke en niet-gouvernementele organisaties in het parlement.

Bezwaar

Dinsdag is de laatste dag dat bezwaar tegen de kieslijst kan worden aangetekend bij de Raad van State. De zaken van ABC Topmarketing en VPP-Mongo dienen vooralsnog donderdag. Die van de Partij van de Waarheid wordt behandeld op 21 september en die van Ons Fortuyn op 25 september.