DAMASCUS - Speciale eenheden van de Syrische politie hebben dinsdag in Damascus een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade verijdeld. Daarbij zijn bij de ambassade drie van de vier daders gedood door Syrische veiligheidsfunctionarissen. Een is licht gewond en aangehouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het gaat volgens de Syrische televisie om vier leden van een extremistische groepering. Takfiri. Ze wilden met een explosieven beladen auto zo dicht mogelijk bij het ambassadegebouw in de chique wijk laten ontploffen. Om dat doel te bereiken schoten ze ook met automatische wapens en gooiden zij handgranaten.

De autobom ontplofte uiteindelijk wel maar niet volgens de plannen van de aanvallers. De autoriteiten berichtten dat specialisten van de strijdkrachten de bom onschadelijk hebben gemaakt. De daders poogden eerst zelf de autobom te laten exploderen naast het ambassadecomplex, maar dat lukte niet.

Gewond

Niemand van het ambassadepersoneel is gewond geraakt. Het is niet bekend of er leden van de Syrische veiligheidstroepen gewond zijn. De Syrische minister van Binnenlandse Zaken Bassam Abdel Majid heeft een onderzoek naar de gebeurtenissen ingesteld.

De aanslag door soennitische extremisten komt in een tijd van hoog opgelopen spanningen tussen Damascus en Washington. De Amerikaanse regering Bush beschuldigt het bewind van Bush' Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad ervan terroristen en opstandelingen in Irak te steunen en voorts de steunpilaar te zijn van de Zuid-Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Die is in Amerikaanse en Israëlische ogen terroristisch.