BRUSSEL - De Belgische belastingdienst heeft een dure vergissing gemaakt in het nadeel van de Belgische schatkist. In 25 grote dossiers zijn foute computerberekeningen gemaakt waardoor de inkomsten voor de schatkist op 800 miljoen tot een miljard euro te hoog zijn ingeschat, schrijft de krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

De regering had zich bij de begroting voor 2007 al gebaseerd op de geschatte inkomsten. Voor de begroting moest de Belgische minister van Financiën al 4 miljard euro bezuinigen. Daar komt nu dus nog eens een fors bedrag bij. Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk.

Het ging fout toen de IT-afdeling van de belastingdienst net voor de zomer op basis van 24 grote dossiers een berekening maakte van de te verwachten inkomsten. Bij de verwerking van gegevens werd een verkeerde code ingegeven, aldus Het Laatste Nieuws. Daardoor zijn foute berekeningen gemaakt.

Schade

Volgens het ministerie van Financiën kan de schade voor de begroting relatief beperkt blijven, omdat andere belastinginkomsten, zoals de belasting op dividenden, door het aantrekken van de economie mogelijk hoger uitvallen dan eerder verwacht.