WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft maandag vijf jaar na de aanslagen op 11 september 2001 gezworen Osama bin Laden te zullen oppakken. "Amerika zal je vinden", zei hij vanuit het Witte Huis in een een toespraak tot het Amerikaanse volk. Hij riep zijn landgenoten op tot eenheid en omschreef het gevecht tegen terrorisme als "een strijd voor beschaving".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Osama bin Laden en zijn netwerk al-Qaida waren verantwoordelijk voor de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. Een vierde gekaapt passagierstoestel stortte neer in Pennsylvania. Door de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. De Amerikanen jagen sindsdien op de leider van al-Qaida. Bush zei dat het Amerikaanse leger hierin zal slagen "hoe lang dit ook mag duren".

Jacht

De krant The Washington Post meldde zondag nog dat Amerikaanse commando's die jacht maken op Osama bin Laden al meer dan twee jaar geen enkel betrouwbaar spoor van de voortvluchtige terroristenleider hebben gevonden. Het spoor is ondanks de grootste klopjacht in de Amerikaanse geschiedenis "steenkoud", aldus de krant.

Volgens de president is de strijd tegen het terrorisme een strijd voor de beschaving. "Wij vechten om de manier van leven genoten in vrije staten te behouden." Volgens hem gaat het om "de beslissende ideologische strijd van de 21e eeuw". Hij waarschuwde de bevolking dat het conflict zich nog maar in een beginstadium bevindt.

Hij riep zijn landgenoten op om als een man achter deze strijd te gaan staan. "De oorlog is nog niet over. Het winnen van deze oorlog vergt de vastberaden inspanningen van een vereende natie. Dus moeten we onze meningsverschillen opzij zetten en samenwerken om deze uitdaging van de geschiedenis aan te kunnen. We zullen onze vijanden verslaan."

Irak

Bush ging ook in op Irak, een onderwerp waarover de Amerikanen ernstig zijn verdeeld. Hoewel Saddam Hussein niet verantwoordelijk was voor 11 september, aldus Bush, vormde diens regime hierna wel een "risico die de wereld zich niet langer kon veroorloven". Hij herhaalde dat de Amerikaanse militairen in Irak zullen blijven "tot het werk klaar is".

Want eerder weggaan zal alleen maar tot meer terreur leiden, meent Bush. "De ergste fout zou zijn om te denken dat als we ons maar zouden terugtrekken de terroristen ons met rust zouden laten. Zij zullen ons niet met rust laten, zij zullen ons volgen. De veiligheid van Amerika hangt af van de uitkomst van de slag in de straten van Bagdad."