AMSTERDAM - Een verwarde man heeft maandagmiddag in het centrum van Amsterdam gedreigd zichzelf in brand te steken en zijn woning op te blazen. Hij hield politie en omwonenden twee uur lang in spanning. Een arrestatieteam heeft de man ingerekend. Dat meldt de politie.

De 36-jarige man deed rond het middaguur telefonisch een bommelding bij een omroep in Hilversum. De redactie waarschuwde de politie, die vermoedde dat de beller aan de Buiten Kadijk woonde. Agenten die poolshoogte namen, troffen de man in verwarde toestand aan.

Benzine

Hij overgoot zichzelf in zijn woning op de derde etage met benzine, zette de gaskraan open en dreigde met een mes. Daarna gooide hij onder meer een computer, een televisie en bloempotten van het balkon naar beneden.

Politie en brandweer waren met groot materieel uitgerukt en zetten de straten rond woning af. Ook werden de naast- en ondergelegen woningen ontruimd. Energieleverancier Nuon sloot uit voorzorg het gas in de woning af.

Arrestatieteam

Toen onderhandelaars van de politie de man niet konden bewegen zich over te geven en hij dreigde zichzelf in brand te steken, viel een arrestatieteam rond 15.20 uur de woning binnen. De man is een bekende van de politie. Hij is ingesloten en krijgt volgens de politie professionele hulp.