AKERSLOOT - Beoogd lijsttrekker voor Leefbaar Nederland, Emile Ratelband, heeft woensdagavond de aanval geopend op zijn concurrent Fred Teeven. Hij noemde de huidige LN-lijsttrekker een leugenaar.

Volgens Ratelband wist Teeven al vanaf zondag 17 september dat hij zou worden benaderd als mogelijke nieuwe lijsttrekker. Teeven verklaarde niets te weten van deze actie van het bestuur. Ratelband liet woensdagavond tijdens een bijeenkomst in Akersloot een e-mail van 21 november zien van Teeven aan partijvoorzitter Jan Jetten, waarin hij schrijft te weten van de eerdere gesprekken met Ratelband.

"Teeven heeft het charisma van een koelkast"

Daarnaast zei Ratelband dat Teeven het charisma heeft van een koelkast. Maar desalniettemin zou hij graag met Teeven samenwerken in de fractie. Ratelband: "Laat Teeven maar zorgen voor de content, dan zorg ik wel voor de context."

25 mensen komen voor Ratelband

Op de bijeenkomst, waar Ratelband zich aan het publiek presenteerde als kandidaat-lijsttrekker, waren 25 belangstellenden afgekomen. Er stonden stoelen voor enkele honderden personen klaar. Penningmeester F. Schirries van het landelijk bestuur van LN weet de lage opkomst aan de korte tijd om er publiciteit aan te geven. De kandidaat-lijsttrekker zelf was desondanks erg tevreden. "Ik vind mijzelf eigenlijk heel erg goed. Ook de reacties uit het publiek vond ik goed."

Kritiek op visie Ratelband

Uit dat publiek klonk echter ook kritiek op de visie van Ratelband. Die wil de samenleving binnen dertig jaar opdelen in gemeenschappen van ongeveer 25.000 inwoners. Dat moet de politiek dichter bij de burgers brengen. Een aantal toehoorders wilde daar niet aan en vroeg om meer directe oplossingen.