BAGDAD - De wapeninspecteurs in Irak zijn tevreden over de medewerking van de autoriteiten tijdens de eerste dag van hun nieuwe missie. Dat zei Dimitri Perricos van het VN-team Unmovic woensdagavond in Bagdad. "Een goed teken. We konden de activiteiten uitvoeren die we vandaag wilden uitvoeren", zei hij. Een zegsman van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) zei "eenzelfde Iraakse houding ook in de toekomst te verwachten".

Irak is sinds de Golfoorlog (1991) verplicht zich controleerbaar van zijn massavernietigingswapens te ontdoen. Het internationaal toezicht op die ontwapening werd vier jaar geleden onmogelijk gemaakt, vooral door de politiek van Bagdad. Na grote druk zijn de inspecties nu met steun van resolutie 1441 van de Veiligheidsraad (8 november) hervat. Overigens nog wel op bescheiden schaal, er kwamen woensdag nog geen twintig experts in actie.

Op de eerste dag zijn twee militaire installaties en een fabriek voor zwavel en grafiet in de (directe) omgeving van Bagdad bezocht. De inspecteurs werden begeleid door horden verslaggevers en camerateams, die zo'n vijftig wagens ter beschikking hadden. Op sommige plaatsen ontstonden hierdoor zelfs verkeersopstoppingen. Volgens Irak waren de inspecteurs ook op een terrein waarop een melkfabriek en een inrichting voor geesteszieken staan.

In de hoofdstad Bagdad was woensdag ook even het luchtalarm te horen, volgens de Iraakse autoriteiten omdat een "vijandelijk vliegtuig" in het luchtruim was gesignaleerd. Zowel Londen als Washington ontkende dat er boven Bagdad was gevlogen.

Een van de inspecties, die van het (militaire) terrein Al-Tahadi, duurde drie uur. Een Iraakse functionaris op de plaats van deze voormalige vrouwengevangenis vertelde de journalisten dat er waterpompen en machines worden onderhouden en gerepareerd. Journalisten mochten het complex overigens niet in.

De hoogste baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, toonde zich woensdag een tevreden man. Hij riep Bagdad op constructief te blijven meewerken omdat alleen zo een oorlog kan worden voorkomen. Wat Irak betreft zijn de inspecties overigens verspilde moeite, omdat het land geen massavernietigingswapens zegt te hebben. De VS zouden resolutie 1441 die de hervatting van de inspecties regelt, alleen maar als voorwendsel willen gebruiken om het regime van president Saddam Hussein militair te kunnen afstraffen.

Mocht het overigens tot een oorlog komen dan zal Duitsland toch een beperkte helpende hand bieden aan de Amerikanen en andere NAVO-partners. De Duitse bondskanselier Schröder is verklaard tegenstander van een militaire interventie in Irak, maar hij wil het Duitse luchtruim wel openstellen voor overvliegende militaire toestellen die meedoen aan een operatie tegen Bagdad.