BUREN - De gemeente Buren heeft voor 300 gezinnen een noodopvang geregeld omdat zij sinds dinsdag zonder gas zitten. De gezinnen uit Beusichem konden woensdagmiddag vanaf 17.15 uur terecht in het dorpshuis 't Zoetzand.

Vooralsnog is het onderdak alleen bedoeld om mensen de gelegenheid te geven zich te warmen, stelt een gemeentewoordvoerster. Zonder gas beschikken de gedupeerden niet over een werkende verwarming.

De brandweercommandant en de burgemeester van Buren besluiten later woensdag of zij slaapplaatsen inrichten. "Vooralsnog denken ze echter dat mensen zich thuis onder de wol best warm kunnen houden", aldus de woordvoerster.

Energiebedrijf Nuon weet niet wanneer de huishoudens weer over gas beschikken. Het concern is bezig de leidingen watervrij te maken. Volgens een medewerkster moet, zodra de leidingen watervrij zijn, iedere aansluiting bovendien apart worden opengesteld wegens gevaar voor drukverschillen.

Gravers sloegen dinsdagochtend bij werkzaamheden een gat in de gasleiding. Daardoor mengde zich water met gas. Van explosiegevaar is volgens Nuon geen sprake.

Woensdagavond werd bekend dat de ruim 700 mensen ook de komende nacht nog zonder gas zullen zitten.