DEN HAAG - "Haat is niet het antwoord. Openheid wel." Dat zei premier Jan Peter Balkenende maandag in een korte toespraak op de Amerikaanse ambassade in Den Haag ter herdenking van de aanslagen van 11 september 2001.

De premier baseerde zijn toespraak op het verhaal van een jonge New Yorker die zijn zuster verloor bij de aanslag op het World Trade Centre. "Ik moet mijn kinderen leren niet te haten zoals anderen doen," schreef Paul in het digitale archief over 9/11.

"Terroristen," sprak Balkenende, "prediken haat en geweld. Hun huis is gebouwd op angst. Wij prediken vrijheid en verdraagzaamheid. Ons huis is gebouwd op respect voor anderen en op dialoog. Ons fundament is sterker. De drang naar vrijheid kan worden bedreigd, maar nooit vernietigd."

Ambassade

Ambassadeur Roland Arnall dankte het Nederlandse volk voor de vele steunbetuigingen aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen. Ook stond hij nog even stil bij het bijzondere gebaar van koningin Beatrix, die vijf jaar geleden op prinsjesdag in de gouden koets een stille groet bracht voor de Amerikaanse ambassade.

Na afloop van de ceremonie in de tuin van de ambassade onderhield Balkenende zich nog enige tijd met leerlingen van de Amerikaanse school. Bij een handvol Amerikaanse peuters tekende hij het dagboekje.