ATLANTA - Het terroristennetwerk al-Qaeda heeft aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 een nieuwe videoboodschap openbaar gemaakt. In een ruim een uur lang vraaggesprek uit Ayman al-Zawahiri, de rechterhand van al-Qaedaleider Osama bin Laden, nieuwe dreigementen tegen onder meer de VS en Britse militairen in Afghanistan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daarnaast roept Al-Zawahiri moslims in verscheidene landen op in opstand te komen en waarschuwt hij voor aanslagen in de Golfstaten en in Israël. Irak en Afghanistan zijn volgens hem voor het westen al verloren, maar hij adviseert wel de verdediging op te voeren in "ten eerste de Golf en ten tweede in Israël".

De video verscheen zondagavond op een aantal islamistische websites, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag.

Onderdrukking

Al-Zawahiri zegt onder meer dat "de dagen zwanger zijn van nieuwe gebeurtenissen" en laat weten dat aanvallen tegen westerlingen en joden altijd juist zijn, gezien "de realiteit van de internationale politiek die de vernedering en onderdrukking van moslims betekent".

Groot-Brittannië, dat op dit moment de leiding heeft over de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, moet volgens al-Zawahiri rekening houden met zware verliezen. Het Britse volk moet weten dat Dr. Brydon deze keer niet naar India zal terugkeren", aldus al-Zawahiri die met deze opmerking de massaslachting onder Britse troepen in Afghanistan in 1842 in herinnering roept. Een bloedbad waarvan Dr. Brydon de enige overlevende was.

De video lijkt recent te zijn opgenomen, omdat al-Zawahiri moslimlanden vraagt om geloofsbroeders te hulp te schieten in de Gazastrook en Libanon. De al-Qaedaman roept verder ook Somalische moslimmilities op om verder strijd te leveren tegen de aan de VS-gelieerde groeperingen in het land.