PODGORICA - De Montenegrijnse premier Milo Djukanovic stevent af op zijn herverkiezing, meldden waarnemers bij de verkiezingen zondag in het in juni onafhankelijk geworden Montenegro. Afgaande op peilingen op de verkiezingsdag wint de regeringscoalitie van de 44-jarige Djukanovic mogelijk een meerderheid in het parlement.

De opkomst bij de parlementsverkiezingen was 70 procent, lager dan verwacht. Volgens peilingen sleept de coalitie van socialisten en sociaaldemocraten vermoedelijk 41 of 42 van de 81 zetels binnen. "Als dit resultaat blijft staan, is het een overtuigende overwinning", aldus Srdjan Darmanovic van de denktank Cedem. De oppositie is sterk verdeeld.

Djukanovic

Premier Djukanovic heeft de overwinning opgeëist. Volgens hem krijgt zijn coalitie de absolute meerderheid. "Ik kan met zekerheid zeggen dat we 42 (zetels) hebben en dat we vechten voor een 43e mandaat", verklaarde hij tegenover een groep enthousiaste aanhangers die zich had verzameld bij het regeringsgebouw. De voorlopige officiële uitslag wordt naar verwachting in de loop van maandag bekendgemaakt.

In mei stemden de Montenegrijnen in meerderheid voor het beëindigen van de nauwe band met Servië. Daarmee werd Montenegro voor het eerst sinds 1918 weer onafhankelijk. Djukanovic domineert er de politiek als president of als premier al vijftien jaar. In de bergachtige republiek aan de Adriatische Zee wonen ongeveer 650.000 mensen.