NEW YORK - De Amerikaanse president George W. Bush heeft zondag in New York kransen gelegd op de plaats waar tot vijf jaar terug nog twee torenflats van het Wereldhandelscentrum stonden. De plechtigheid markeerde het begin van herdenkingen van de terroristische aanslagen die 11 september 2001 in het noordoosten van de Verenigde Staten werden gepleegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Om precies 8.46 uur wordt er een minuut stilte gehouden

De torens van het World Trade Center waren net als het Pentagon in Washington doelwit van terroristen. Een vierde gekaapt vliegtuig stortte neer in de staat Pennsylvania.

Bush en zijn vrouw Laura legden in stilte kransen in twee grote bakken met water die de beide WTC-torens symboliseerden. Een paar straten verderop demonstreerden enkele tientallen mensen. Zij eisten onder meer een eind aan de "bezetting van Irak". Na de kranslegging namen de president en zijn vrouw deel aan een herdenkingsdienst in de Saint Paul's Chapel aan de overkant van de straat waar ooit de torens van het WTC stonden. Bij de terreurdaden van al-Qaeda vielen bijna 3000 doden.

Ontbijt

Maandag heeft het echtpaar Bush een ontbijt met brandweerlieden die betrokken waren bij de reddingswerkzaamheden vijf jaar geleden.

Om precies 8.46 uur wordt er een minuut stilte gehouden. Op dat tijdstip vloog destijds het eerste vliegtuig de noordelijke toren van het WTC binnen. Later reist hij door voor een herdenking in Pennsylvania. Hij sluit de dag af in Washington. Hier legt hij een krans bij het Pentagon en om 21.00 uur 's avonds (plaatselijke tijd) spreekt hij de natie toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis.