BERLIJN/WENEN - De Iraanse onderhandelaar Ali Larijani heeft zijn Europese gesprekspartner Javier Solana in het weekeinde aangeboden dat Iran twee maanden lang geen uranium verrijkt. Een anonieme Europese diplomaat heeft dit zondag in Berlijn verklaard. Solana praat volgende week verder met Larijani.

De Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen, Ali Asghar Soltanieh, ontkende dit bericht zondagavond.

Onderbreking van de verrijking zou volgens waarnemers mogelijk slechts een geste zijn tijdens verdere gesprekken tussen grote mogendheden en Iran over het Iraanse nucleaire programma. Vooral de Verenigde Staten stellen dat Iran uit is op kernwapens en het land zou de verrijking moeten staken. Deze eis is ook door andere mogendheden in de Veiligheidsraad gesteld.

Teheran heeft dat genegeerd, maar alleen Washington lijkt aan te dringen op wat minister van Buitenlandse Zaken Rice zondag 'financiële sancties' noemde. Ze zei tegen de zender CNN dat de financiering van de Iraanse kernenergie zou kunnen worden geblokkeerd.

Solana zei zelf zondag dat er vooruitgang is geboekt in de gesprekken met Larijani en dat misverstanden over de Iraanse nucleaire projecten uit de weg zijn geruimd.