WASHINGTON - Amerikaanse commando's die jacht maken op Osama bin Laden hebben al meer dan twee jaar geen enkel betrouwbaar spoor van de voortvluchtige terroristenleider gevonden.

Geen enkele tip van informanten, noch snippertjes informatie uit afgeluisterde telefoongesprekken, bespioneerde e-mail of informatie van satellietfoto's heeft hen in de buurt van de al-Qaeda-voorman gebracht.

Dat stellen Amerikaanse en Pakistaanse functionarissen in de Amerikaanse krant The Washington Post van zondag. Het spoor is ondanks de grootste klopjacht in de Amerikaanse geschiedenis "steenkoud", aldus een van de bronnen.

De laatste drie maanden heeft de inlichtingendienst CIA op verzoek van president George W. Bush om "het gebied te overspoelen" veel meer geheime agenten op de zaak gezet. Het probleem is volgens kenners echter dat niemand precies weet waar "het gebied" is.

Pakistaanse stamgebieden

Bin Laden zou zich ophouden in het noorden van de autonome Pakistaanse stamgebieden, een woeste streek langs de Afghaanse grens dat nauwelijks onder controle staat van de Pakistaanse autoriteiten. Dat vermoeden is echter vooral gebaseerd op een gebrek aan informatie over activiteiten elders en een nooit vertoonde videoband die exclusief in handen van de CIA blijkt te zijn gekomen.

Op de band is te zien hoe Bin Laden richting Pakistan loopt aan het einde van de strijd in het Afghaanse Tora Bora-gebergte. Tijdens die operatie in december 2001, die gepaard ging met verwoestende bombardementen, kwamen Amerikaanse troepen bij hem in de buurt, maar wisten ze de extremistische leider niet te vangen.

Bin Laden vertelt op de band volgens de Post zijn medevluchtelingen hoe ze gaten in de grond kunnen maken om zich 's nachts te verschuilen. Op de achtergrond is te zien hoe een door de Amerikanen afgeworpen bom explodeert. "Daar waren we afgelopen nacht", zegt Bin Laden vrijwel zonder een spoor van emotie in zijn stem.

Beloning

De Amerikanen hebben 27 miljoen dollar op het hoofd van de Saudische aartsvijand gezet. Direct na de aanslagen van 11 september 2001 begonnen zij een grote actie om hem te vangen of te doden. Begin februari 2002 besloot Bush speciale troepen die in het grensgebied jacht maakten op Bin Laden van de zaak te halen en hen in te zetten in de naderende oorlog tegen Irak.

De afgelopen week echter ging de Amerikaanse senaat unaniem akkoord met het voorstel 200 miljoen dollar exta te steken in de speciale eenheid van de CIA die zich bezighoudt met de speurtocht naar Bin Laden.