HILVERSUM - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de herkenbaarheid van leden van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie vergroten. Dat kan door een klein nummer of ander teken op bijvoorbeeld de helm. Als een ME'er zich zou hebben misdragen, wordt het op die manier makkelijker om te achterhalen wie hij of zij precies was.

Het CDA en de PvdA lieten zondag weten dit pleidooi van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, te delen. Voor mensen die te maken hebben gehad met excessief geweld van de politie, is het volgens Brenninkmeijer moeilijk een klacht in te dienen omdat ze de identiteit van de betrokken agenten niet kennen.

Hij pleitte er daarom in het tv-programma Buitenhof opnieuw voor identificatie van ME'ers mogelijk te maken. Die zouden op de helm een klein nummer kunnen dragen.

Zo'n herkenningsteken mag er echter niet toe leiden dat relschoppers zich op basis daarvan storten op een specifieke ME'er, waarschuwde PvdA-Kamerlid Piet Straub. Ook vindt hij dat acties van de ME standaard moeten worden opgenomen vanuit de commandowagen zodat de beelden achteraf zijn terug te zien.

Geweldspiraal

Brenninkmeijer zei in Buitenhof dat de politie soms te hard optreedt en dan bijdraagt aan de geweldspiraal. "Hooligans maken het de politie erg moeilijk, maar van de politie mag je professionaliteit verwachten", aldus de ombudsman. "In sommige gevallen was dat optreden niet professioneel." Hij gaf als voorbeelden het politieoptreden bij twee voetbalwedstrijden, een in Arnhem (Vitesse-FC Den Bosch) en een in Amsterdam (Ajax-Feyenoord).

Voorzitter Aad Meijboom van de Raad van Hoofdcommissarissen is ontstemd over de uitspraken van Brenninkmeijer. Ook is Meijboom verbaasd dat de ombudsman zijn uitspraak via de media speelt en geen contact heeft opgenomen met de beroepsgroep zelf. Dat liet Meijboom zondag bij monde van zijn woordvoerder weten.

Hij wees erop dat de politie zeer terughoudend omgaat met geweld. Uit onderzoek is volgens de voorzitter gebleken dat het geweld in de samenleving toeneemt, ook tegen de politie, maar dat de politie daar niet meer geweld tegenover zet.

Meijboom bestrijdt niet dat er gevallen zijn waarbij de politie buitenproportioneel is opgetreden. Mensen kunnen daarover een klacht indienen bij de ombudsman en ook de Raad van Hoofdcommissarissen treedt er tegen op. Brenninkmeijer veralgemeniseert de incidenten nu en doet alsof de politie er maar op losslaat, aldus Meijboom. "Dat beeld bestrijden wij."

Veiligheid

Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) liet eerder dit jaar naar aanleiding van hetzelfde pleidooi van de ombudsman om identificatie al weten de herkenbaarheid van ME'ers omwille van hun eigen veiligheid niet te willen vergroten. Zo denkt de minister er nog steeds over, aldus zijn woordvoerder zondag.

De wedstrijd Vitesse-FC Den Bosch waar de ombudsman naar verwees, werd overigens al in februari 2002 gespeeld. Afgelopen april verscheen zijn kritische rapport over het optreden van de politie destijds. Na afloop van het duel had de politie ongecontroleerd en excessief geweld gebruikt, aldus Brenninkmeijer.