RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmud Abbas is bereid om zonder voorwaarden vooraf met de Israëlische premier Ehud Olmert te praten. Dat heeft hij zondag gezegd na een gesprek met de Britse premier Tony Blair.

Bekijk video oproep Olmert: Modem/ Breedband

Olmert riep Abbas vorige week twee keer op in te stemmen met een ontmoeting, maar Abbas had daar nog niet op gereageerd. Een ontmoeting tussen de twee zou de opmaat kunnen vormen tot hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Blair is op bezoek in het Midden-Oosten om het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Eerder was Blair op bezoek bij premier Olmert.

De Britse premier riep na zijn ontmoeting met Abbas de internationale gemeenschap op de contacten met de Palestijnse Autoriteit te herstellen als de gebieden worden geleid door een kabinet van nationale eenheid. Een kabinet van nationale eenheid zou dan wel moeten breken met het beleid van de huidige Hamas-regering, die Israël weigert te erkennen en geweld niet afzweert.

"Ik geloof dat een regering die is gebaseerd op de eisen van het kwartet, de kans vergroot op hernieuwde betrokkenheid van de internationale gemeenschap", verwees Blair naar het kwartet van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland.