LONDEN - Een internationaal consortium ontwikkelt een vliegtuig dat kan voorkomen dat kapers het gebruiken als vliegende bom, zoals bij de aanslagen op 11 september 2001. Het toestel kan zelf voorkomen dat het tegen een hoog gebouw vliegt en met afstandsbediening landen, meldde de Britse krant The Sunday Times.

Airbus, de Europese Commissie en BAE Systems zijn onderdeel van het consortium, dat vorige maand in Bristol en Hamburg de eerste testen heeft uitgevoerd met acteurs in vliegtuigen op de grond.

Afluisteren

Het vliegtuig zou een reeks veiligheidsmaatregelen krijgen die veel verder gaan dan de versterkte cockpitdeuren en air marshals. Zo worden de gesprekken van passagiers afgeluisterd en hun bewegingen gevolgd om een eventuele kaping in de kiem te kunnen smoren.

Biometrisch

Wanneer een kaper toch in actie komt, ondervindt hij de volgende blokkade bij de cockpitdeur. Die wordt voorzien van biometrische apparatuur, zoals een irisscan en vingerafdrukherkenning, waardoor alleen de bemanning toegang heeft. Ook de stuurknuppel zou door dergelijke technologie alleen door de piloten kunnen worden bediend.

Als een piloot onder bedreiging wordt gedwongen van zijn koers af te wijken, kan de controle over het vliegtuig vanaf de grond worden overgenomen. Mocht ondanks alles een kaper er toch in slagen het vliegtuig in de richting van een doelwit op de grond te sturen, dan ontwijkt het toestel zelf dat doel, zoals ook vliegtuigen in de lucht elkaar niet te dicht kunnen naderen.