LONDEN - Door de aanhoudende droogte dreigt voor miljoenen mensen in het noorden en westen van Afghanistan de hongerdood. Dat heeft de hulporganisatie Christian Aid zondag laten weten.

Christian Aid heeft in 66 dorpen onderzoek gedaan. De organisatie heeft vastgesteld dat veel boeren hun oogst verloren hebben zien gaan, omdat sinds de winter nauwelijks regen is gevallen. Verder bleek uit het onderzoek dat de waterbronnen in de provincies Herat, Ghor en Badghis zijn opgedroogd.

Christian Aid stelt dat er nu nog geen mensen sterven als gevolg van de misoogsten, maar dat er wel snel iets moet gebeuren. "Anders wordt de situatie binnen een paar maanden heel ernstig", stelt Sultan Maqsood Fazel, medewerker van Christian Aid in Afghanistan.

Versterking

Brigadegeneraal Ed Butler, commandant van de Britse militairen in het zuiden van Afghanistan, denkt dat 1000 extra militairen volstaan om de strijders van de Taliban voorlopig op de knieën te krijgen. Dat heeft de krant The Sunday Telegraph gemeld op gezag van Britse militaire bronnen.

Volgens The Sunday Telegraph wil Butler de methode toepassen, die Amerikaanse mariniers in 2004 gebruikten om opstandelingen uit de Iraakse stad Fallujah te verdrijven.

Butler zou met een aanzienlijke troepenmacht bolwerken van de Taliban willen aanvallen. Apache gevechtshelikopters en Amerikaanse A10 vliegtoestellen zouden steun moeten bieden. De bases van de Taliban zouden één voor één moeten worden aangepakt.

NAVO

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO vroeg afgelopen week versterking voor de troepenmacht in Afghanistan, omdat het verzet in het zuiden van het land sterker is dan was verwacht. NAVO-opperbevelhebber James Jones deelt die opvatting. De Amerikaanse viersterrengeneraal zei dat ongeveer 2500 extra militairen nodig zijn.