WASHINGTON - Een Amerikaans bedrijf heeft een menselijk embryo gekloond. De firma Advanced Cell Technology uit Worcester (Massachusetts) is het eerste bedrijf dat zegt met succes een mens te hebben gekloond. De directeur van het bedrijf, Michael West, zei voor de Amerikaanse nieuwszender CNN dat zijn bedrijf uitsluitend embryo's kloont met de bedoeling daaruit stamcellen te winnen.

President Bush van de Verenigde Staten heeft zondag kritiek geuit op het bedrijf uit Worcester. Hij is uitgesproken tegenstander van deze manier van klonen en hoopt dat het Congres snel een wet aannneeemt die deze experimenten verbiedt, aldus een woordvoerster van het Witte Huis.

De Amerikaanse senator Tom Daschle noemde de berichten 'zorgwekkend'. Hij kondigde aan dat de Senaat de bevindingen van de firma nauwkeurig onder de loep zal nemen.

President Bush zegde in augustus nog beperkte overheidssteun toe voor embryonaal stamcellenonderzoek. Hij besloot hiertoe nadat zowel voor- als tegenstanders hun standpunten hadden verduidelijkt, maar hij kondigde ook aan dat een nieuw in te stellen raad strikt toezicht zou moeten houden op de onderzoeken.

De stamcel is een soort dominante cel die kan uitgroeien tot allerlei gewenste variaties. "Dit is een mijlpaal in het therapeutisch klonen", aldus een deskundige van de internetpublicatie E-biomed

Bij therapeutisch klonen nemen wetenschappers cellen van een patiënt en injecteren die in een bevruchte eicel, waarvan de kern is verwijderd. Als die in een baarmoeder wordt ingebracht zou het embryo zich ontwikkelen en de vrouw een kloon produceren. Maar in plaats van de eicel in te brengen willen de wetenschappers de stamcellen isoleren en laten groeien. Zo moet er weefsel ontstaan met dezelfde genetische eigenschappen.

Veel wetenschappers menen dat stamcellen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van aandoeningen als Alzheimer en Parkinson. ook diabetes, beroertes en beschadigingen aan het ruggemerg zouden beter kunnen worden behandeld.