WENEN - Buitenlandcoördinator Javier Solana van de Europese Unie en de Iraanse toponderhandelaar Ali Larijani hebben in het weekeinde vooruitgang geboekt om escalatie in de crisis over nucleaire ambities van Iran te bezweren. Dat gebeurde tijdens twee dagen van gesprekken in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Larijani zei dat enkele misverstanden zijn opgehelderd. Solana meldde na afloop dat de ontmoetingen productief waren en dat het duo elkaar snel weer zal spreken. De besprekingen worden gezien als een van de laatste mogelijkheden voor Teheran om te voorkomen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties aan Iran oplegt, omdat het land weigert zijn kernprogramma stil te leggen.

Solana verklaarde vrijdag nog dat er geen sprake kan zijn van sancties zolang hij gesprekken voert met Larijani. Hij zei te hopen dat het overleg de basis zal leggen voor verdere onderhandelingen.

De Verenigde Staten proberen leden van de Veiligheidsraad zover te krijgen dat ze de komende dagen stappen ondernemen die kunnen leiden tot sancties.

'Niet nodig'

De Chinese premier Wen Jiabao, wiens land een van de permanente leden is van de Veiligheidsraad, liet zaterdag weten dat het niet nodig is meer druk op Iran uit te oefenen door middel van sancties.

Wel moet Teheran volgens hem serieus rekening houden met de zorgen van de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma.

De Russische president Poetin zou zaterdag hebben gezegd dat het te vroeg is om over sancties te praten. Dat meldde een deelnemer aan een bijeenkomst van deskundigen op het gebied van internationale relaties, waar ook de Russische president bij aanwezig was.