DEN HAAG - Een patrouille van het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team in het noorden van Afghanistan is zaterdagochtend rond 08.00 uur (lokale tijd) beschoten. Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag gemeld.

Het incident gebeurde op de weg van Pol-e Khomri naar de provinciehoofdstad Baghlan. Volgens Defensie was het afgevuurde projectiel waarschijnlijk een 107 mm raket. Het landde in open terrein zonder schade aan te richten.

Afgelopen woensdag leverde een Nederlandse patrouille op de terugweg naar het basiskamp bij Deh Rawod in de zuid-Afghaanse provincie Uruzgan een kort vuurgevecht met een tiental onbekende strijders. De militairen werden vanuit een uit leem opgetrokken onderkomen beschoten met klein kaliber wapens en raketgranaten. Aan Nederlandse zijde bleef de schade beperkt tot een paar lekke banden.

Drie weken geleden werden eveneens Nederlandse militairen in Afghanistan beschoten. Ze waren op patrouille in de omgeving van de Nederlandse basis in Deh Rawod, toen ze werden beschoten door een aantal mensen op motorfietsen. Daarbij liep een Nederlandse militair een blauwe plek op doordat zijn scherfvest door een kogel werd geraakt.