BRUSSEL - In het Belgische Dendermonde zijn zaterdag opnieuw twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). Dat meldt de Belgische televisiezender VRT.

De twee zouden geen lid zijn van de BBET maar de groepering wel wapens hebben geleverd. Bij de twee zijn thuis honderd illegale wapens gevonden, waaronder ook zware wapens.

De politie pakte donderdag een groep op van zeventien extreemrechtse mannen. De mannen, overwegend miltairen, worden ervan verdacht een terroristische aanslag te hebben willen plegen in België. Vrijdag werden nog eens twee mannen opgepakt. Diezelfde dag werden acht verdachten van aanslagplannen voorlopig op vrije voeten gesteld.

Geschorst

De elf militairen naar wie onderzoek wordt gedaan vanwege hun betrokkenheid bij BBET zijn zaterdag geschorst door de Belgische minister van Defensie André Flahaut. De schorsing is voorlopig voor drie maanden, maar kan verlengd worden.

Nationale Alliantie

BBET is een afscheiding van Blood and Honour, waarvan een leider eveneens werd opgepakt. Er zijn volgens de Belgische openbare aanklager banden met een Nederlandse extreem rechtse groepering, de Nationale Alliantie (NA). NA ontkent dat op haar website. "De Nationale Alliantie heeft geen banden met BBET. Het enige wat BBET een keer heeft gedaan is het houden van een lezing voor de NA."

Volgens de Nederlandse antifascistische onderzoeksgroep Kafka zijn er banden tussen Blood and Honour en rechtsextremisten in Nederland. Volgens Kafka zijn er twee takken in Nederland actief: Blood and Honour/RVF en Blood and Honour Nederland. Blood and Honour Nederland zou volgens Kafka nauw samenwerken met Blood and Honour Vlaanderen, meldt de onderzoeksgroep op zijn website.

Opvallend noemt Kafka de samenwerking tussen oude getrouwen en jonge aanwas bij deze organisatie. Deze jongeren zouden onder meer afkomstig zijn uit het wereldje van de gabbers.