AMSTERDAM - Nederlandse neonazi's namen in de Belgische Ardennen deel aan paramilitaire trainingen van de extreemrechtse beweging die in verband wordt gebracht met de verijdelde aanslag in België. Dat meldt De Telegraaf zaterdag op basis van anonieme bronnen.

De groepering Bloed Bodem Eer Trouw, die de oefeningen organiseerde, heeft banden met kopstukken van extreemrechts in Nederland.

Nationale Alliantie

Tot de deelnemers aan de trainingskampen behoorde volgens de krant ook de 27-jarige Rotterdamse medeoprichter en voormalig secretaris van de omstreden extreemrechtse partij Nationale Alliantie. De hoofdverdachte in het Belgische terreurcomplot, militair Thomas B., is lid van de Belgische groepering en onderhield contacten met de Nationale Alliantie.

Donderdag werden in België tien militairen en zeven burgers aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terreuraanslagen. Op twintig plaatsen werden invallen gedaan, waaronder in enkele kazernes.

Daarbij zijn onder meer wapens en explosieven in beslag genomen. Ook trof de politieeen zelfgemaakte bom met ontsteker en een model van een opeisingsbrief aan. Wat de doelen moesten worden van de aanslagen is niet duidelijk.